Posts in Category: koolrabi

Koolrabi gevuld met champignons 

Ingrediënten: 4 kleine koolrabi’s, 400 g champignons, 1 kleine ui, 2 dl (soja)room, 1 theel. kervel, 2 eetl.olijfolie, zout en peper

Schil de koolrabi’s en stoom ze gaar. Snipper de ui en snijd de champignons in plakjes. Verwarm de olijfolie en bak de ui met de champignons. Breng op smaak met peper en zout. Hak de kervel fijn en meng hem door de room.Hol de gare koolrabi’s met een scherpe lepel lichtjes uit en vul ze met de champignons. Schenk de kervelroom in een ovenschaal en plaats de koolrabi’s hierin. Zet ongeveer 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Categories: champignon koolrabi

Koolrabisoep 

Ingrediënten voor 4 : 2 koolrabi * 1 el olijfolie * 1 teentje knoflook * 4 dl bouillon * 1 dl room * kaaskorstjes * soldaatjes van toast en kaas * verse marjolein * marjoleinolie

Schil de koolrabi en snij in blokjes. Verhit de olijfolie en roerbak de koolrabi 3 min. Pers het teentje knoflook, voeg de marjolein toe. Giet de bouillon erbij en kook 4 min.
Pureer de soep met een staafmixer, giet de room in de soep en breng op smaak met peper en zout.
Bak soldaatjes van repen brood. Bestrooi met kaas en zet onder de grill.
Verwarm de soep en schep in warme kommen. Bestrooi met kaascroutons en versier met marjoleinolie (olijfolie gemixt met marjolijn).

Categories: koolrabi

Koolrabisalade 

Ingrediënten : 400 g koolrabi * 2 pijpajuinen * 1 zachtzure appel * 100 g walnoten
Voor de saus : 2 el mayonaise * 2 el magere yoghurt of plattekaas * een scheutje worcestersaus * 1 el citroensap * 1 el mosterd * 1 teentje knoflook

Schil de roolrabi en schaaf in plakjes. Maak de pijpajuin schoon en snij in plakjes. Schil de appel en snij het vruchtvlees in blokjes.
Maak een sausje van mayonaise, de yoghurt of plattekaas, de worcestersaus, het citroensap, geperste knoflook, walnoten, mosterd.
Doe alle ingrediënten in een kom en schep de saus er voorzichtig door.

Categories: koolrabi

Lasagne van koolrabi 

Ingrediënten : 1 hele koolrabi * 4 wortelen, * 1 halve courgette, * 1 sjalot * Olie * 200 g tomaten in repen * 12 lasagnevellen * 4 eetlepels room * 1 eidooier * 150 g geraspte emmentaler

Verhit olie in een wok en roerbak de schijfjes koolrabi, wortelen, courgette en sjalot 5 minuten. Kruid met peper en zout.
Kook de lasagnevellen 5 min. in water met zout en olie.
Leg lasagnevellen op de bodem van een ovenschaal. Verdeel er een derde van het koolrabimengsel over. Bedek met een derde van de tomatenrepen. Leg er lasagnevellen op en vul verder aan tot je drie lagen hebt.
Klop de eidooier los in de room en strijk dat over de bovenste lasagnevellen.
Strooi er tot slot de emmentaler over.
Bak de lasagne 35 tot 40 min. in de (voorverwarmde) oven.
Tip: vleesliefhebbers kunnen aan de koolrabivulling gerookte en licht gebakken spekblokjes toevoegen. Reken 100 g spekjes voor deze bereiding.

Categories: koolrabi

Gevulde koolrabi 

Ingrediënten voor 4 : 4 grote koolrabi * 200 g kalfsgehakt * 100 g champignons * 1 ei * 1 ui * 3 el broodkruim * nootmuskaat * 150 g geraspte kaas * 1 klontje boter * 1 dl bouillon

Schil de koolrabi dun, halveer en snij boven- en onderaan een dun schijfje af. Kook gedurende 3 min. in gezouten water en laat uitlekken. Leeg de helften. Hak het binnenste fijn en bak met de fijngesneden champignons en ui. Doe in een kom met het gehakt, het ei, het broodkruim, peper, zout, nootmuskaat en meng.
Vul de koolrabi met dit mengsel. Plaats in een ovenschotel, bestrooi met kaas en leg een vlokje boter op iedere koolrabi. Giet een bodem bouillon in de ovenschotel en zet 20 min. in de oven op 180°C.

Categories: koolrabi