Posts in Category: aardappel

Aardappelen met rozemarijn 

Ingrediëntenvoor 6-8 personen: 1,5 kg droogkokende aardappelen * een paar takjes rozemarijn * 4 blaadjes salie * toscaanse virgine olijfolie * zout

Schil de aardappelen en kook ze 10 min in water met een beetje zout. Giet ze af en snijd ze in blokjes van 2 cm. Giet een flinke laag olijfolie in een grote koekenpan en bak de aardappelen op middelhoog vuur gaar en bruin. Roer vaak zodat ze aan alle kanten bruin worden. Voeg halverwege de baktijd de rozemarijn en de salie toe en bestrooi de aardappelen vlak voor het opdienen met zout.

Categories: aardappel

Aardpeerpuree 

Ingrediënten 500 aardappelen * 250 g aardperen * 1dl melk * 2 el gehakte peterselie * zout * nootmuskaat

Stoom of kook de aardperen ongeveer 8 minuten. Kook de aardappelen. Plet ze samen fijn en voeg melk en nootmuskaat toe. Breng op smaak met zout.

Categories: aardappel aardpeer

Aardappelbrandade met vinegar & chips 

Ingrediënten voor 4 : 2 aardappelen * 50 g kabeljauw * 2 el melk * ½ ui * 1 teentje knoflook * 1 tl azijn * peper en zout * Kippenbouillon

Schil en was de aardappelen. Kook 1,5 aardappel gaar met de kabeljauw, melk, ui en knoflook. Giet af, pureer en werk op met een klontje boter. Kook de resterende halve aardappel gaar in kippenbouillon. Giet af en pureer. Breng op smaak met peper, zout en azijn. Roer alles glad, wrijf uit op bakpapier en droog gedurende 15 min. in voorverwarmde oven op 80°C. Vernsijd tot krokante chips en serveer bij de brandade.

Categories: aardappel

Aardappelpuree, zwarte truffel, gesmolten boter en poeder van gebruinde ui 

Ingrediënten voor 4 : 2 aardappelen * 50 + 25 g boter * peper * zout * nootmuskaat * 1 ui * 1 zwarte truffel

Schil de aardappelen, kook ze gaar en pureer ze. Werk ze op met 50 g boter en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Schil de ui en dunnen plakjes. Leg ze op een ovenplaat met bakpapier en droog ze 2 uur in de voorverwarmde oven op 110°C. Laat ze afkoelen en maal ze fijn in een cutter.
Versier het bord met de puree, geschaafde truffel, wat boter en uienpoeder.

Categories: aardappel

Aardappelsoep met prei en kaviaar 

Ingrediënten voor 4 : 2 aardappelen * 1 wit van prei * 2 el boter * 50 cl kippenbouillon * peper en zout * 1 el room * 4 tl kaviaar * dille

Schil de aardappelen en snijd ze in stukjes. Was het preiwit en snijd fijn. Stoof de aardappelen en prei even onder deksel. Bevochtig met de kippenbouillon en laat 20 min. koken. Mix, giet door een zeef en zout. Werk af met de room.

Serveer met de kaviaar en dille.

Categories: aardappel

Krokant van aardappel, krab en waterkersdip 

Ingrediënten voor 4 : 1 aardappel * 1 bosje waterkers * 80 g krab * 1 dl druivenolie * olijfolie, peper en zout

Schil de aardappel en snijd hem in flinterdunne schijfjes. Verhit de olijfolie en bak daarin de aardappelschijfjes krokant. Bestrooi met peper en zout. Breng het krabbenvlees op smaak met zout en peper.  Breng water met zout aan de kook. Blancheer de waterkers 10 min. Koel af in ijswater en laat uitlekken. Mix de waterkers met de druivenpitolie tot een gladde emulsie. Leg een beetje krabbenvlees tussen twee chips. Serveer met de dip.

Categories: aardappel