Posts in Category: artisjok

sausje voor artisjok 

Kook de artisjokken in een ruime pot water met 4 soeplepels bloem, 1 geperste citroen , 1 groenten bouillonblokje, peper en zout.
Op deze manier geef je een lekkere smaak aan de groenten en behouden ze goed mogelijk
hun kleur.
Gaar tijd :  1u en 5 minuutjes 

Sausje :

1/2 pot Griekse yoghurt 
2 eetlepels mayonaise 
schepje mosterd 
peper en zout
scheut frambozen azijn of rode wijn azijn
gesnipperde rode ajuin of sjalotten (3)
vers gehakte peterselie en bieslook
eventueel wat gehakte munt (om het geheel een frisse smaak te geven)

Meng dit alles goed en je hebt een super sausje dat je ofwel in het midden van de artisjok doet ofwel apart serveert in een klein potje.

Vb : ( als de groente gaar is haal je de artisjok bodem en het hooi eruit (deze kan men niet eten, te taai) en giet de saus in het midden en lepel de blaadjes er zo in.

Categories: artisjok

Salade van artisjok, pecorino, pompelmoes en eikenbladsla 

Ingrediënten voor 4 personen: 8 artisjokken * 2 pompelmoezen * een handvol amandelnoten * honing * pecorino

Breng de artisjokken in een grote pan zout water aan de kook en laat ongeveer 15 min koken( tot een mesje gemakkelijk in de bodem prikt). Spoel ze een paar minuten in een vergiet onder de kraan en laat afkoelen. Pel de pompelmoezen , snij ze in kleine stukjes en bewaar het sap. Doe de pompelmoes, het sap en een handvol geroosterde amandelnoten in een kom.

Pel de buitenste groene blaadjes van de artisjokken af tot je bij de zachtere en malsere gele blaadjes komt. Snij met een scherp mes de top en bodem van de artisjok waardoor je een mals hart overhoudt. Snijd dit doormidden en haal de baard met een theelepel uit het midden. Doe de artisjokken bij de pompelmoes met amandelen. Besprenkel dit met honing. Doe er 3 flinke handen eikenbladsla bij en meng alles door elkaar. Schaaf er wat pecorinokaas over met een dunschiller en dien op.

Categories: artisjok