Posts in Category: brocolli

Broccoli op Romeinse wijze 

Ingrediënten: 750-800 g broccoli, 3 eetl olijfolie, 8-10 eetl droge witte landwijn, 4 eetl bloem, 6 eetl melk, 4 eetl tomatenpuree, 3 eetl geraspte pikante kaas, wat zout en peper, eventueel 4-5 ansjovisfilets voor garnering.

Was de broccoli en snijd de steeltjes van de roosjes. De steeltjes (eventueel in stukjes gesneden) kook je gaar in een pan met een bodem water en wat zout. Verwarm ondertussen de olie in een pan en bak daarin even de roosjes onder voortdurend omscheppen. Strooi er wat zout over, en schenk de wijn in de pan. Doe een deksel erop en laat de roosjes gaar worden.Doe dan de roosjes (met een schuimspaan) bij de steeltjes, en neem de pan even van het vuur. Maak van bloem, melk, en tomatenpuree een glad papje.Verdun dit onder goed roeren met het kookvocht van de steeltjes en schenk dit mengsel in de pan waar de broccoliroosjes in zaten. Roer de rest van de olie en de wijn erdoor, en voeg tenslotte de kaas toe. De saus op smaak brengen met peper en zout, en over de broccoli scheppen die je in een platte schaal gelegd hebt.

Categories: brocolli

Broccolisoep 

Nodig: 3 ajuinen * 2 broccoli’s * peper * zout * laurier * verse tijm * 2 bouillonblokjes

Stoof de ajuin in olijfolie of boter. Snijd de broccoli in stukken en laat ze meestoven met de ajuin. Voeg de kruiden, de bouillon en 4 dl heet water toe. Laat de soep doorkoken en vervolgens nog 15 minuten sudderen op een zacht vuurtje. Mix de soep en zeef ze vervolgens. Opdienen met geraspte kaas.

Categories: brocolli

Linzen- broccoli curry 

Ingrediënten voor 4 pers: 200 g gedroogde linzen, 1kg broccoli, 2 uien, 2 eetl milde currypasta, 400 ml kokosmelk, olijfolie, basmatirijst

Kook de linzen gaar en kook of stoom de broccoli gaar.Fruit de ui in wat olijfolie en voeg de currypasta toe.Laat even meebakken om de smaak te laten vrijkomen.Voeg de broccoli en de linzen toe en roer even kort mee. Blus het geheel met kokosmelk en laat nog even doorkoken.

Serveer met basmatirijst.

Categories: brocolli

Groene rijstsalade met warmoes en broccoli 

Ingrediënten: 2 koppen volle rijst, 200g broccoli, 150g warmoes, 4 pijpajuintjes, 150 g geitenkaas, olijfolie, vinaigrette, peterselie, peper en zout

 

Kook de rijst gaar, stoom de broccoli. Snijd de warmoes fijn. Verhit de olijfolie, fruit de pijpui. Voeg na 1 minuut de warmoes toe. Laat zachtjes stoven.Verdeel de broccoli in kleine roosjes. Meng peterselie, warmoes, broccoliroosjes en rijst. Roer de vinaigrette erdoor en kruid bij indien nodig. Serveer lauw of koud en verbrokkel de kaas over de salade.

Categories: brocolli warmoes

Brocolli a la Romana 

Ingrediënten: broccoli, witte wijn, knoflook, zout/peper, Parmenzaanse kaas.

Snipper de knoflook (een teentje per persoon?) en fruit deze in olijfolie in een diepe pan. Snijd de broccoli in kleine kroontjes en bak even mee. Giet witte wijn in de pan tot de broccoli half onder staat. Klein beetje zout en wat peper erbij en aan de kook brengen. Zeker niet langer dan 10 min. koken (houd het een beetje knapperig). Uit laten lekken in een vergiet en serveren op een schaal met parmezaanse kaas erover gestrooid.

Categories: brocolli