Posts in Category: prei

Bloemkoolsoep 

Nodig voor 3 Liter: 1 ajuin * 2 wortels * 2 wit van prei * 1bloemkool * peterselie * 1 vlootje maredsouskaas * 3 blokjes kippenbouillon * 2 L water/1L melk * peper * zout * paprika

 

Stoof de ajuin goudgeel in boter of olijfolie. Voeg er vervolgens de andere groenten bij en laat nog 10 minuten stoven. Doe het water en de kippenbouillon erbij samen met de kruiden en laat nog 20 minuten koken. Mix dit alles, voeg de melk toe en laat de soep nog even opkomen. Klop de maredsouskaas onder de soep, niet meer laten koken. Werk af met peterselie.

Categories: bloemkool prei wortel

Preiroomsoep met sinaasappel  

Ingrediënten voor 4 personen: 30 g boter * 500 g prei in ringen (enkel het wit gedeelte) * zout en peper * 250 g aardappelen in schijfjes * 1 L kippenbouillon * 3 dl room * fijgeraspte schil van sinaasappel * 1 eetlepel cointreau * 2 dl slagroom * verse kervel ter garnering

Verhit de boter, voeg de prei toe met een snuifje zout en stoof ongeveer 10 minuten op een zacht vuurtje. Voeg de aardappelen toe en bak het mengsel 3 minuten.Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Laat de soep 20 minuten sudderen, voeg de room toe en laat nog 10 minuten koken. Pureer de soep en voeg peper en zout toe naar smaak. Verwarm de grill . Meng de sinaasappelschil en de cointreau. Klop de room stijf. Spatel de sinaasappel en de cointreau door de room. Schep de soep in kommen en garneer met een schepje room. Zet de kommen in de grill tot de room lichtbruin is. Garneer met kervel en strooi er versgemalen zwarte peper over.

Categories: prei

Warme salade van prei en aardpeer 

Ingrediënten:  350 g aardperen * 3 stengels prei

Voor de saus: 2-3 el notenolie * 25 g boter * 1 el gepelde amandelen * enkele takjesl kervel * zout 

Schrob de aardperen schoon of schil ze en snijd ze in plakjes. Was het wit van de prei en snijd ze in schuine stukken. Stoom beide groenten beetgaar. Hak de noten in dunne reepjes. Smelt de boter en voeg de notenolie en de noten toe. Laat dit op een zacht vuurtje warm worden. Breng op smaak met gehakte kervel en zout. Schik de warme groenten op borden en schenk de saus erover.

Categories: aardpeer prei

Gestoofde prei met curry en verse koriander 

Ingrediënten voor 2 personen: 3 stengels prei, een handvol koriander, room, kerriepoeder peper en zout.

 

Snij de prei in fijne rondjes en stoof of stoom de prei tot ze zacht is. Voeg kerriepoeder toe en kruid bij met peper en zout.

Voeg de room en de koriander toe en laat nog even samen pruttelen op een laag vuurtje.

Ideaal als bijgerecht

Categories: prei