Posts in Category: schorseneren

Schorsenerensoep met aardappelen en kip  

Ingrediënten voor 1,5 l soep : 1 kg schorseneren * sap van 1 citroen * 8 vastkokende aardappelen * 1,5 l kippenbouillon (3 blokjes + water) * 200 g kippenborstfilets * 2 sneetjes brood * 1 teentje knoflook * 1 takje tijm * 2 blaadjes laurier * zout * peper

Schraap de schorseneren schoon. Snijd ze in stukjes van ongeveer 2 cm en leg ze in water met het citroensap tegen het verkleuren.
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
Doe de schorseneren met de aardappelen in een grote pan met de bouillon. Kruid met de tijm, de laurier, zout en peper van de molen. Breng aan de kook en laat 25 minuten zachtjes koken.
Snijd het kippenvlees in dunne reepjes en kruid ze met peper en zout. Leg ze in een magnetronbestendige schaal en overgiet ze met 4 eetlepels water. Dek af en laat 6 minuten garen in de magnetron bij vol vermogen.
Voeg het kippenvlees 3 minuten vóór het einde van de bereiding bij de soep.
Wrijf de sneetjes brood in met het gepelde knoflook en laat ze roosteren. Snijd ze in vierkante stukjes. Verdeel deze croûtons over diepe borden en giet de soep erover.

Categories: schorseneren

Gebakken schorseneren met tongschar 

Ingrediënten : 4 schorseneren * 4 gefileerde tongscharren * Arachideolie * Sap van een ½ citroen * 2 eidooiers * druivenpitolie * peper * 1 eetlepel fijngehakte krulpeterselie

Schil de schorseneren met een dunschiller. Gebruik handschoenen en doe een schort om. Schorseneren geven kleverig melksap af dat moeilijk te verwijderen vlekken veroorzaakt.
Snijd de schorseneren in schuine plakjes en leg ze meteen in water waaraan 1 eetlepel azijn of citroensap is toegevoegd.
Bak de schorseneren in olie, zet een deksel op de pan en laat ze enkele minuutjes bakken tot je met een vork door de plakjes kan prikken.
Bak ondertussen de tongscharfilets in arachideolie aan beide zijden krokant.
Neem ze uit de pan.
Klop voor de vinaigrette de eidooiers los met de druivenpitolie en enkele druppels citroensap. Kruid met peper en eventueel wat zout. Meng er de bladpeterselie onder.

Categories: schorseneren